Λεπτομέρειες

Το Αλωνάκι της Ανάγνωσης

45,00

Συγγραφέας: Τζίνα Καλογήρου

Διάσταση: 17Χ24
Σελίδες: 912
ISBN: 978-618-5177-04-1

Product Description

Οι μελέτες που συγκεντρώνονται σε αυτό το βιβλίο σηματοδοτούν τα ίχνη μιας μακρόχρονης διαδρομής στο χώρο μελέτης της ανάγνωσης, της λογοτεχνίας και της διδακτικής της, και στοχεύουν στη διερεύνηση του πεδίου της λογοτεχνίας, ως σημαίνοντος αισθητικού και μορφωτικού αγαθού, αλλά και στη μελέτη της διδακτικής της λογοτεχνίας ως ακαδημαϊκού αντικειμένου.

Η λογοτεχνία καταδεικνύει την ιδιαίτερη γλωσσική και πολιτισμική φυσιογνωμία ενός λαού, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ενεργητικής συμμετοχής των ανθρώπων στη διαδικασία της γνώσης, ως κοινότητας αναγνωστών και ερμηνευτών· διευρύνει τον ορίζοντα των εμπειριών και το βάθος της ευαισθησίας τους· οξύνει το γλωσσικό αισθητήριο και το αισθητικό τους κριτήριο, ενώ αναπτύσσει τη φαντασία και την κριτική-ερμηνευτική τους ικανότητα. Κυρίως, όμως, η λογοτεχνία καθιστά τους αναγνώστες ικανούς να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα στις πολυειδείς όψεις και εκδοχές της, και να παίρνουν κριτική θέση απέναντι σε ζητήματα της ατομικής και της κοινωνικής ζωής.

……………………………………………………………………

Tα κεφάλαια αυτού του βιβλίου αναφέρονται στην ανάγνωση, μελέτη  και διδακτική αξιοποίηση της λογοτεχνίας στη σύμπραξή της με την εικόνα, καθώς και του ολοκληρωμένου λογοτεχνικού βιβλίου, εικονογραφημένου και μη, στο Δημοτικό Σχολείο. Παρουσιάζονται πολυποίκιλες δυνατότητες που προσφέρει η διδακτική επεξεργασία και η πολύτροπη αναγνωστική προσέγγιση της λογοτεχνίας, καθώς και παιχνίδια και διδακτικομαθησιακές δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης των μαθητών-αναγνωστών και αλληλεπίδρασής τους με τη λογοτεχνία.

Διανύοντας τον 21ο αιώνα, με τις αναρίθμητες ρήξεις και μεταβολές, την πτώση των αξιών, τη γενικευμένη  ανασφάλεια  και τη γενικότερη  ρευστότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, αναντίρρητα μέλημά μας (πρέπει να) είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές να γίνουν καλοί και συστηματικοί αναγνώστες της λογοτεχνίας και, μέσω αυτής αλλά και της κατάλληλης διδακτικής διαμεσολάβησης, να απαλλαγούν σταδιακά από προκαταλήψεις και στερεότυπες ιδέες, να οξύνουν την κριτική τους σκέψη και να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Η λογοτεχνία μπορεί, αποτελεσματικά, να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους, να εμπλουτίσουν τη σκέψη και την αγάπη τους για το Καλό και το Ωραίο.
Τζίνα Καλογήρου

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Το Αλωνάκι της Ανάγνωσης”

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *